Vă invităm la Săptămâna francofoniei!

 

În perioada 15-19 Martie, în școala noastră se va derula ”Săptămâna francofoniei”.

20 martie marchează data la care, în anul 1970, 21 de state şi de guverne au semnat convenţia de înfiinţare a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, organizaţie interguvernamentală fondată pe baza unui numitor comun, respectiv folosirea limbii franceze.

Având un fundament profund cultural, menit să promoveze cultura membrilor săi, dar şi să intensifice cooperarea culturală şi tehnică dintre aceştia, proiectul francofon a evoluat neîncetat, astfel că Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică a devenit, în 1998, Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei şi, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

francofonia

Termenul ”francofonie” a fost introdus în jurul anului 1880, când geograful francez Onesime Reclus l-a folosit pentru a desemna totalitatea persoanelor şi a ţărilor vorbitoare de limbă franceză. De atunci, se foloseşte termenul de francofonie, scris cu ”f” mic, pentru a desemna vorbitorii de limbă franceză, şi cu ”F” mare, pentru a face referire la dispozitivul instituţional care gestioneză relaţiile dintre ţările francofone.

Potrivit celui mai recent raport al Observatorului de limbă franceză, publicat în anul 2014, numărul vorbitorilor de limbă franceză, pe cele cinci continente, a fost estimat la 274 de milioane.

România este ţară membră în OIF din anul 1991.

Ce este francofonia?

Termenul a fost inventat de  geograful francez Onesime Reclus în anul 1880. Acest cuvânt a fost definit ca un ansamblu   de persoane şi ţări care folosesc limba franceză în diverse domenii de activitate.

Mulțumim pentru informații site-ului rfi.ro!

Vom reveni cu imagini de la activități.

20210316_114858Denisa, VIII B

 tmp_1615898900835

You may also like...