“Dacă uiţi, nu exişti!”
9 Octombrie-Ziua Naţională de comemorare a victimelor Holocaustului românesc
La data de 9 octombrie 1941 a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina, în Transnistria (principalele localităţi din care evreii au fost deportaţi au fost: Dorohoi , Iaşi, Leţcani, Podu Iloaiei, Târgu-Frumos, Paşcani, Lespezi, Mirceşti, Roman, Cernăuti, Ştefăneşti, Siret, Herţa, Dersca, Edinţ, Botoşani, Suceava).
Cu ocazia acestei zile, noi, elevii claselor a VII-a A şi a VIII-a A, de la Şcoala Gimnazială “Traian Dârjan” am participat la o activitate dedicată comemorării victimelor Holocaustului românesc.
Am fost impresionaţi de povestea şi destinul trist al evreilor clujeni. Am urmărit cu mare interes prezentarea power-point „Holocaustul românesc”elaborată de d-na profesoară de istorie, Natalia Mălinaş.
Colegul nostru Sebastian Mânecan din clasa a VII-a ne-a pregătit tuturor o surpiză. Astfel ne-a citit „Poveste de război”, poveste, ce aparţine bunicului său din timpul celui de-al doilea război mondial. Am citit şi alte mărturii ale supravieţuitorilor complexului lagărelor de la Auschwitz-Birkenau şi am încercat împreună, să recream pe baza imaginilor proiectate, itinerariul drumului tragic al morţii din cartierul evreiesc, la sinagogă, cărămidărie şi rampa de la Auschwitz.
S-a ţinut un moment de reculegere. Nu a lipsit un scurt moment liric marcat de binecunoscutul „Hava Nagila”.
Câteva pasaje din „Jurnalul Annei Frank” , un scurt chestionar tematic şi a fost suficient, încât să devenim extrem de curioşi, de poveste de viaţă a fetiţei şi, să urmărim cu sufletul la gură filmul cu acelaşi subiect.
Astfel am devenit mai conştienţi de semnificaţia zilei de 9 Octombrie, nu numai din prisma a ceea ce s-a întâmplat cu evreii din Europa şi din România, în timpul celui de-al doilea război mondial, ci şi modul în care s-au comis de fapt crimele împotriva umanităţii.
Nu ne rămâne astfel, decât să ne întrebăm, ce s-ar putea întâmpla, dacă privim cu indiferenţă dramele prin care trec unele popoare sau evenimentele care se întâmplă în jurul nostru, pentru că istoria se scrie, cu fiecare eveniment care se petrece, în fiecare clipă, în fiecare zi!