In limba engleză se numește scurt și cuprinzător bullying. În limba română – comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.
Bullying reprezinta un comportament repetat si intentionat prin care agresorul isi raneste, persecuta si intimideaza victima prin diferite forme: verbal, emotional, relational si fizic.
Cum se manifestă? Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit in cercul sau de cunostinte sau de catre colegii care il striga intr-un anume fel (facand referire la aspectul fizic sau la problemele de ordin medical/familial). Uneori aceste tachinari se transforma in imbranceli sau chiar, in unele cazuri, in atacuri fizice. Ii auzim de foarte multe ori pe copiii din jurul nostru spunand lucruri mai putin frumoase la adresa altor copii sau folosind apelative de genul: grasule/graso, sarantoaca, fraiera, furacioasa, hoata, mioapa, etc.
Toate aceste apelative dor și afectează copiii tocmai in perioada în care se formează personalitatea lor.
Nu pârî! Dacă vei face asta, vei transmite câteva mesaje greșite. Primul este față de tine și este destul de toxic pentru mintea ta. Dacă vei spune profesorilor că un coleg ți-a adresat cuvinte urâte, vei începe să crezi că nu poți să faci față acestor situații de unul singur. Cu probleme de acest gen te vei confrunta toată viața. Soluția nu este să anunți autoritățile, ci să rezolvi singur problema.
Al doilea mesaj pe care îl vei transmite este adresat colegilor. Agresorii poate vor înceta pentru o anumită perioadă de teama pedepselor, însă vor începe să spună despre tine că ești un pârâcios și trădător.
Nu te supăra! Dacă ceilalți râd de tine și ție nu-ți pasă, cine va părea stupid, tu sau ei? Cu siguranță ei! Iar tu nu te vei supăra dacă ei se vor simți stupid, nu? A nu te supăra nu înseamnă să-i ignori. Acest fapt îi poate enerva pe unii dintre ei. Scopul tău este să ți-i faci prieteni.
Nu căuta să te răzbuni adresându-le cuvinte jignitoare. Nu-i poți opri plătindu-le cu aceeași monedă. Îți adresează cuvinte ofensatoare tocmai pentru că încerci să-i oprești. Deci aceasta nu este o strategie foarte eficientă.
Nu îți încălca principiile. Un prieten adevărat nu te va pune niciodată într-o astfel de situație. Dacă ești exclus dintr-un grup, este posibil să te gândești să faci orice doar pentru a te integra și a le face pe plac celorlalți. Nu ceda, așadar, principiilor tale!
Vezi https://www.116111.ro/explore/bullying/
Din activitățile noastre, din cadrul programului EDICA